Boo Folkets Hus

Utredningen om Folkets Hus-branden nedlagd

NVP 2021.03.02

Utredningen om Folkets hus-branden nedlagd

Drygt fyra månader efter den förödande branden i Boo Folkets Hus kommer beskedet att polisen stängt förundersökningen.

– Vi är väldigt besvikna, säger Johan Rådmark verksamhetschef på Folkets Hus.

ORMINGE. På morgonen den 15 oktober bröt sig någon in och tände på Boo Folkets Hus i Orminge, som därefter brann ner till grunden.

Det är klarlagt att inbrottslarm utlöstes, och kort därefter också brandlarm, samt att man hittat spår av brännbart material vid huset. Men det är inte klarlagt vem som gjorde detta, eller varför.

Till NVP ger polisen beskedet: ”Förundersökningen angående grov mordbrand i Orminge är stängd. Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brott. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på detta.”

”Det finns en hotbild”

Johan Rådmark är besviken, berättar han när NVP hälsar på i nya ”provisoriska” Folkan i Ormingehus.

–        Jag trodde och hoppades att de indicier som fanns, och de hot som riktats mot oss, skulle ge uppslag för att hitta den som tänt på. Att inte agera är att ge upp och vi har ett proaktivt förhållningssätt och vill stoppa förövarna från att hamna i djupare kriminalitet, säger han.

               Johan Rådmark har protokollet från förundersökningen framför sig och tycker att det saknas vilja och kraft att gå till botten med utredningen.

– Det finns en hotbild mot oss, som bland annat grundar sig i vårt arbete mot rasism och för alla ungas lika villkor och rättigheter. Vi har nolltolerans mot kriminellt beteende och portar alla som inte ställer upp på det. Vi är besvikna över att polisen inte gräver djupare bland de tips som finns. Vad jag kan se i utredningen saknas bland annat förhör med misstänkta eller försök att undersöka mobiloperatörernas loggar under natten, säger Johan Rådmark.

Utredningen är gjord av polisens avdelning för grova brott, Polisområde Stockholm Syd, gjort under ledning av Anders Gartér.

Varför lades förundersökningen ner?

–        Utredningen är stängd då vi för tillfället inte har något att utreda, svarar Anders Gartér.

Finns det anledning att öppna den igen?

– Om vi får ny information så kommer vi att fortsätta utredningen.

Målsägaren menar att det fanns utpekade misstänkta. Har dessa tips utretts?

– Det finns inga utpekade personer i ärendet, i förhör nämns några ungdomar från tidigare händelser. Men detta är utrett så långt som möjligt. Vi tar gärna emot uppgifter som kan leda oss vidare.

Personalen i Boo Folkets Hus har jobbat vidare, och hoppas få flytta in i ett nytt hus så småningom, även om man förstår att det kommer att innebära stora kostnader. Redan dagen efter den kraftiga branden lyckades man få fart på verksamheten. Fritidsgården har etablerat sig i nya centrumnära lokaler och resten av Folkan med dans, teater, café och musiklokaler har flyttat in i bra utrymmen i gamla Boo sjukhus, det så kallade Ormingehus.

Johan Rådmark är nöjd, och nästan rörd, över hur bra allt gått över allt det stöd man fått.

– Men hade man släckt branden hade delar av huset stått kvar och vi kunde fått bygglov för återuppbyggnad istället för nybyggnad. Och även om huset var fullt försäkrat blir det en hel del åldersavdrag. Vi räknar med att själva få betala cirka 10 – 15 miljoner för att få ett nytt återställt Folkets hus. Jag är bedrövad och besviken. Men inte arg.

Jalmar Carlson


Läs mer om branden i Boo Folkets Hus


Angående förundersökningen